fbpx

Cookit те улеснява в значението на основните термини в кулинарията

Не се чувствай изгубен в новите кулинарни термини. Никой не се е родил научен. Сега е моментът да прочетеш и малко повече за тях:

Бланширане

Използва се основно при плодове и зеленчуци. Продуктите се потапят във вряща вода за съвсем кратко, изваждане и незабавно охлаждане под течаща студена вода.

Поширане

Процес, при който се вари продукт във вода или друга течност без кипване. Температурата е около 70-80° С. Този метод на кулинарна обработка се използва за варене на риба с деликатно и крехко месо, както и на някои зеленчуци. Кипва се вода с ароматни подправки и зеленчуци. Тенджерата се оттегля от огъня и продуктът се потапя в получилия се бульон. Престоява в продължение на 15-25 минути. По този начин се приготвят пъстърва, сьомга, морски език, брюкселско зеле, аспержи, броколи и други.

Сотиране

Процес, при който продуктите се пържат в малко количество мазнина. Най-често този метод се използва за приготвяне на зеленчуци в дълбок тиган. Точно затова наричаме и любимите ни пресни картофи Сотирани картофи или Картофи Соте – заради начина им на приготвяне.

Марината

Смес от вода, оцет и сол, от ароматни подправки и зеленчуци. Към тях могат да се добавят зехтин, лимонов сок.

Темпура

Японски термин за изпържени месо или зеленчуци в панировка от оризово брашно и леденостудена вода.

Парфе

Замразен десерт, направен от захарен сироп, яйца и сметана.

Фламбиране

Техника, при която се залива готово ястие в тиган с коняк, водка или друг етилов алкохол и се запалва за кратко. Смята се, че при изгарянето на алкохола се предава част от аромата му, но може би основното предимство на фламбирането е спектакълът, който създава при сервирането на храната.

Фаршироване

Процес, при който се пълни вътрешността на продукт със ситно нарязани зеленчуци, месо, риба. Фаршироват се обикновено цели птици, чушки, патладжани, домати, плешка или яйца. При месата отворът след напълването се зашива с дебел конец.

Канапе

Основа от даден продукт, върху която се редят различни зеленчуци, меса, риба или други продукти.

Редуциране

Сгъстяване, чрез варене на течности или сосове, вследствие на което се концентрира вкуса и аромата им. Важно е да се избягва дългото варене, тъй като може да изчезнат част от ароматите.

Сос Велуте

Бял бульон, сгъстен с брашно и масло.

Степени на изпичане на месото

Rare (недопечено) – месото е кърваво и соковете, които изтичат при разрязване, са тъмночервени;

Medium rare (средно недопечено) – месото е още кърваво в центъра, соковете, които изтичат при разрязване, са светлочервени;

Medium  (средно изпечено) – месото е розово в центъра;

Well done (добре изпечено) – месото е с равномерна структура и соковете, които изтичат, са бистри.

0

Въведете текст и натиснете Enter за търсене